Anno 2018 zijn we continue bezig met duurzaam leven. Duurzaam is hot! Zo simpel is het. Ondanks dat we letten op ons energieverbruik en proberen om het goedkoopste energiecontract te ‘scoren’, blijven er toch nog wat steekjes vallen. Zo blijven de meeste mensen jarenlang bij dezelfde energieleverancier, terwijl de tarieven jaarlijks veranderen. Zo kan het zomaar zijn dat je dit jaar bij de ene leverancier goedkoop uit bent en volgend jaar goedkoper uit bent bij andere energieleveranciers. Bovendien ontvang je dan vaak ook nog een korting als je voor het eerst een contract afsluit. Tevens vergeten we vaak welke energieslurpers er verborgen zitten in huis. Zo zijn we allemaal bekend met de energie slurpende wasmachines, wasdrogers, koelkasten, vriezers en de verlichting. Maar wist je ook dat er genoeg energieslurpers in jouw eigen slaapkamer verborgen zitten? Zoveel zelfs dat ze een grote invloed hebben op de hoogte van jouw energierekening. Hoog tijd dan ook om jouw slaapkamer eens flink onder de loep te nemen. In dit artikel vertellen we je over de grootste energieslurpers in de slaapkamer en hoe jij geld kunt besparen op je energierekening door deze dingen aan te pakken.
Het waterbed
Er zijn genoeg mensen die het heerlijk vinden en ook genoeg mensen die het drie keer niks vinden: het waterbed. Niet alleen over het slaapcomfort valt soms te twisten (zeker bij slecht afgestelde waterbedden), maar ook over het energieverbruik. Want er was niet veel onderzoek voor nodig om te bepalen dat een waterbed niet erg zuinig is voor je portemonnee of het milieu. Sterker nog: een waterbed in de slaapkamer kan het energieverbruik flink opkrikken. Gemiddeld betalen waterbedeigenaars zo’n 150 euro om hun bed op temperatuur te houden. Dat is een zeer groot gedeelte van je totale energierekening. Als je voor een energiezuinige slaapkamer wilt gaan is het waterbed dan ook geen aanrader. Wel kan je het bed zo aanpassen dat het iets minder geld kost. Plaats bijvoorbeeld een tijdschakelaartje, zodat hij niet de hele dag op de juiste temperatuur hoeft te blijven. Ook kan je de temperatuur van het waterbed iets lager zetten.
Opladers
De meeste mensen laden hun telefoon en andere elektronica op in de slaapkamer. Logisch ook, want de nacht is waarschijnlijk het enige moment van de dag dat je hier geen gebruik van maakt. Ondanks dat het natuurlijk enorm handig is om wakker te worden naast een opgeladen telefoon, geeft het ook een flink nadeel: zodra je telefoon is opgeladen en de stekker niet wordt verwijderd zal deze om stroom blijven vragen. Dit resulteert uiteindelijk in het zogenaamde ‘sluipverbruik’. Je hebt niet door hoeveel geld het kost om elke nacht je oplader er volledig in te laten zitten. Wees gerust: dit betekent niet dat je in de nacht op moet staan om je oplader te verwijderen. Wel zijn er manieren om het sluipverbruik tegen te gaan. Zo heb je stekkerdozen die een speciale functie hebben, zodat ze niet meer energie aftappen dan nodig is. Ook zijn er mobiele telefoons die het sluipverbruik kunnen verminderen.
Geef een reactie