Een diepere nachtrust zonder verbouwen of verhuizen

slecht slapen geluid

Steeds meer mensen hebben moeite om ’s avonds in slaap te komen. Een onrustige nacht met veel wakker worden, of zelfs na een nacht goed doorslapen nog steeds een uitgeput gevoel. Vaak zijn het gevolgen van stress. Dat zorgt er namelijk voor dat je – áls je in slaap valt – minder diep slaapt.Maar ook in de slaapkamer kun je het een en ander doen om de kwaliteit van je slaap te verhogen. Die kwaliteit is namelijk vooral gebaseerd op de omgeving, meer nog dan het aantal uren dat je slaapt.Hieronder vind je een aantal tips om van je slaapkamer de ideale omgeving te maken voor de beste kwaliteit slaap die je in lange tijd gehad hebt.

Ruim rommel op

Je herkent het vast wel: rommel zorgt voor een onrustig gevoel. Als je hier gevoelig voor bent, dan is het dus heel logisch dat je in een rommelige slaapkamer ook moeilijk kunt ontspannen.Veel huizen staan vol met spullen die (bijna) nooit gebruikt worden. Zonde van de ruimte, maar ook van de rust!Kun je geen afscheid nemen van die spullen? Je kunt altijd externe opslagruimte huren. Daar staan die spullen je nachtrust niet in de weg, maar je hoeft ze ook niet meteen definitief weg te doen.

Houd het schoon

Dit is een beetje een verlengde van de tip hierboven. Als het dan toch mooi opgeruimd is en er niet teveel spullen meer in je slaapkamer staan, kun je het ook wat gemakkelijker schoon houden!

En dat is maar goed ook.

Veel mensen voelen zich gelukkiger en gezonder wanneer ze in een schone slaapkamer slapen. Daarnaast heeft het een positief effect op de lucht die je gedurende de hele nacht inademt. En zeg nou zelf: als het fris ruikt, is het toch heel wat relaxter in slaap vallen?schone slaapkamer

Of is het misschien je omgeving?

Hoe goed je je slaapkamer ook inricht, als de omgeving niet meewerkt kun je natuurlijk nog niet lekker slapen.Zelf woonde ik tijdens mijn studie tegenover een studentencafé. Gezellig hoor, maar als ik zelf een keertje vroeg wilde gaan slapen was het lawaai daarvandaan met geen mogelijkheid uit mijn kamertje te bannen.Dus als de omgeving waarin je woont je iedere nacht uit je slaap houdt, kun je overwegen om die omgeving te veranderen.Dit is natuurlijk de meest rigoureuze tip, maar als het voorkomt dat je in een lange reeks van slapeloosheid terecht komt, wel de stap waard. En er zijn meer voordelen van verhuizen naar een rustige woonplek.Een woning huren in de Randstad is bijvoorbeeld niet zo eenvoudig, maar in de wat rustigere regio’s is de concurrentie een stuk minder groot.

De juiste temperatuur

Net zoals de geur en frisheid van je omgeving invloed hebben op je slaap, heeft ook de temperatuur dat.Zeker in de wintermaanden kan het verleidelijk zijn om de verwarming in je slaapkamer flink open te draaien. Toch is dat geen goed idee. Een te warme slaapkamer kan ervoor zorgen dat je met hoofdpijn wakker wordt, doordat je meer vocht verliest.Ook zorgt een warme temperatuur ervoor dat je minder lang in diepe slaap blijft.Veel mensen slapen hierom met het raam open. Ik zelf ook. Toch is ook dat niet altijd de beste optie. De buitentemperatuur verandert nogal in de loop van de nacht, en dat heeft weer zijn uitwerking op jouw slaap.De ideale temperatuur voor een volwassene om bij te slapen, is tussen de 15 en 19 graden Celsius. Experimenteer met temperaturen, raam open of dicht en temperatuur regulatie om jouw ideale temperatuur te vinden.uitgerust slapen

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*